Caietul de rețete al unei fete de pension – Mariana N. Partea I


Caietul de Rețete al unei fete de pension

scris după 1960.

Pesmet grecesc (f. bun)

– 6 gălbenușuri frecate cu

– 6 linguri zahăr bine de tot, apoi

– 7 linguri nuci date prin mașină,

– 2 linguri pesmet, 3 cuișoare, 1 vîrf cuțit de scorțișoară.

Apoi 6 albușuri bătute spumă, zeama de la ½ lămîie sau 3 lingurețe rom

– 100 gr. stafide se pun la urmă de tot.

Tava unsă și pudrată cu făină.

Dulceață de fructe

 O farfurie adîncă vîrfuită de fructe la 1 kg. zahăr. Se clocotește trei pahare apă, se dă la o parte și se topește înăuntru zahărul amestecînd mereu. Cînd se pune iar pe foc se stoarce cîteva picături de lămîie spre a se putea spuimui bine. Cînd clocotește se aruncă fructele, se leagă (pe marginea lingurii cad alăturat 2 picături din sirop) și se stoarce zeama de la ½ lămîie (sau ½ linguriță sare de lămîie). Se mai dă un clocot și se ia de pe foc

Cremă de zahăr ars

6 ouă întregi bătute, nu prea mult căci face găuri, cu 6 linguri zahăr, vanilie, apoi cîte puțin laptele, 1 kg. Separat se arde 6 linguri zahăr într-o formă ce se tapetează cu el. După ce s-a răcit se toarnă compoziția în această formă. Se așează în bain-marie (deja fierbinte) și se pune la cuptor pînă se rumenește.

Tartă cu vișine

 – 6 ouă

 – 300 gr. zahăr

 – 200 gr. făină

 – 100 gr. unt

 – 1 kg. vișine

Se freacă untul cu zahărul bine apoi se pun unul cîte unul gălbenușurile; alternate cu făina se pun la urmă și albușurile. Tava unsă și pudrată cu făină. Pe deasupra se presară vișinele care au fost mai întîi scurse pe o sită.

Doboș Torte (f. bun)

2 ouă se freacă cu 2 linguri zahăr pudră + 2 linguri untdelemn, un vîrf cuțit bicarbonat și făină cît înghite [un borcan de gem (ca un aluat de tăiței puțin mai moale)]. Se face un sul care se taie în 5 părți. Din fiecare bucată se întinde o foaie cît tigaia. Din margini se mai obțin  1-2 foi. Se coc în tigaie unsă cu pensula cu unt și bine încinsă.

Crema. ¾ lapte + 250 gr. zahăr + frank sau cacao (2 linguri). Se fierbe mestecînd mereu pînă se leagă [mai rapid: 18 lingurițe praf de lapte (sau bicava) + ½ pahar apă].

Se freacă bine 150 – 200 gr. unt sau margarină în care se toarnă puțin cîte puțin crema răcită.

Foile se ung în strat și pe dreasupra apoi se pudrează cu frank pudră (ness) sau cacao, ori se acoperă cu nuci pralinate.

Parfait (Nica)

 – ½ pahar apă (100 gr.)

 – 2 linguri zahăr tos

 – 1 lingură cacao

Se fierbe trei minute. Două ce s-a răcit perfect se amestecă ușor cu 300 gr. frișcă și se pune în tăvița frigiderului pe care o umple.

După 4-5 ore este gata.

Papanași prăjiți (Irina)

 – ½ kg. brânză de vaci

 – ¼ kg. făină

 – 4 ouă cu albușurile bătute

 – 1 vîrf cuțit bicarbonat stins cu lămîie

Se fac covrigi, se prăjesc în untdelemn, se pudrează cu zahăr.

Madeleines (Les quatre quarts) Nettta

1 ou = 50 gr.

Cît cîntăresc 5 ouă (250 gr.) atîta unt, zahăr, făină, vanilie, puțin bicarbonat.

Freci bine de tot untul cu zahărul pudră (cam 20`) apoi adaugi ouăle întregi unul cîte unul alternat cu făina (altfel se taie), vanilia, bicarbonatul stins cu cîteva picături de zeamă de lămîie.

Forma unsă cu unt și pudrată cu făina. (cele 2 tăvi potrivite).

Comentarii