Caietul de rețete al unei fete de pension – Mariana N. Partea a II-a

Le gâteau préféré de Dana!

Prăjitură cu brînză de vaci (Dna Tudor)

– 200 gr. margarină sau unt

– 2 linguri untdelemn

– 1-2 ouă

– 4-5 linguri zahăr

– 1 ceșcuță (mini) lapte sau apă

– 500 gr. făină

– bicarbonat stins cu lămîie

Cu cele de mai sus de face o cocă fragedă, se lucrează bine pe planșetă, se lasă 10`.

Umplutură:

– 1 kg brînză de vaci

– 2-3 ouă

– 7-8 linguri zahăr

– coaje de lămîie

– stafide

În tava mare neunsă se așează foaia primă obținută din jumătate de cocă, se întinde peste ea umplutura, se presară stafidele, apoi foaia a doua care se va unge bine cu gălbenuș de ou și se bagă la cuptor potrivit. Cînd e gata se acoperă cu un șervet ca să nu fie tare foaia de deasupra. Se taie după ce se răcorește.

Méringue (Nica)

4 albușuri + 250 gr. zahăr pudră se bat cu telul în baiu-marie pînă se întăresc perfect. Se unge o tabă cu unt și se pudrează cu faină iar aici se întinde jumătate din compoziție. Apoi se pune în cuptorul aproape rece. La fel cu restul, a doua foaie.

Glazura:

Cu ½ pahar apă + 20 lingurițe zahăr (200 gr.) + 50 gr. cacao se face un sirop. După câteva clocote se scoate de pe foc și imediat se adaugă 100 gr. unt. Se freacă bine. Cu jumătate de glazură se unge prima foaie; se așează a doua foaie deasupra și se acoperă cu restul de glazură. Se dă la rece. Glazura se întinde foarte repede căci altfel se întărește.

Îi place Danei mult, mult, mult!

Cake de șocolată (Dela)

– 300 gr. unt (margarină

– 600 gr. zahăr tos

– 1 pahar lapte (cel de muștar)

– 4 linguri cu vîrf de cacao (50 gr.)

–  250 gr. faină

Cele de mai sus se pun la foc mic amestecînd mereu. După cîteva clocote se ia de pe foc și imediat se adaugă 300 gr sau margarină unt tăiat bucățele. Din această compoziție se oprește ¾ ceșcuță de cafea pentru glasat. După ce s-a răcorit puțin se pun unul cîte unul 4 gălbenușuri, apoi 250 dr. faină în care s-a pus ½ pachet praf de copt, iar la urmă albușurile bătute spumă. Formele (ce 2 mari) unse și pudrate cu faină. Foc mic. După ce se scot din cuptor și se mai răcoresc puțin se ung cu glazura oprită.

                      Cînd las toată compoziția, fac glazură separată din: 10 lingurițe zahăr, 2 lingurițe cu vîrf cacao.

Truffe (Netta) extra

– 4 ouă

– 100 gr. zahăr

– 100 gr. unt

– 50 gr. cacao

La început se face chocolata pentru cremă din 4 linguri zahăr + cacaoa și puțină apă. Acestea se fierb învîrtind mereu pînă se face o cremă groasă. 100 gr. unt se freacă spumă cu 100 gr. zahăr pudră la care se adaugă apoi chocolata răcită și cele 4 gălbenușuri unul cîte unul, mestecînd bine după fiecare. ¾ din această compoziție se pune la rece. În restul rămas se pun cele 4 albușuri bătute spumă și ½ lingură făină. Se pune la copt în cratiță de 1 kg, unsă și pudrată cu faină. Cînd e perfect rece se pune deasupra crema rece și se pudrează cu cacao cernută printr-o sită mică.

Pain d`Epagne aux pommes

                                                    (miam – mi-am Dana!)

x) sau cratița unsă cu unt și tapetată cu zahăr. După ce am așezat merele încă 2-3 linguri zahăr și 1 pahar apă, apoi se bagă în cuptor 10-15 minute ca să fiarbă și rumenească puțin, după care imediat se toarnă compoziția (extra)                       Cratița de 1 kg. tapisată cu zahăr ars x)  și mereu tăiate frumos în rondele ce se așează în picioare pe pereții cratiței ca și pe fund, în strat mai gros (total 3-4 mere).

Compoziția:

3 ouă + 3 linguri zahăr + 3 linguri făină. gălbenușurile frecate f. bine cu zahărul, apoi faina și la sfârșit albușurile spumă.                                                      Această compoziție se toarnă peste merele din cratiță. Foc moale.

Savarină (Micaella)

Se freacă bine 6 gălbenușuri cu 180 gr. zahăr. Apoi puțin cîte puțin 180 gr. pesmet [gramaj ca zahăr tos (180 gr. pesmet = 180 gr. zahăr tos)] și la urmă cele 6 albușuri spumă. Forma unsă și pudrată cu faină. Foc potrivit. După ce s-a răsturnat pe farfurie se stropește treptat cu siropul + rom.

Siropul: 

200 gr. zahăr cu 350 gr. apă bine fiert. Se garnișește cu multă frișcă.

Pentru fiecare ou:

30 gr. zahăr, 30 gr. pesmet

Siropul:

30 gr. zahăr, 60 gr. apă

Salam de biscuiți

                                  (rețetă Dana!)

[10 biscuiți = 100 gr.]

– 600 sau 700 gr. bisc.

– biscuiți (depinde cît sunt de uscați, dacă sînt foarte stînși 600 gr.)

– 500 gr. zahăr

– 250 gr. margarină (un pachet)

– 5 ouă puse întregi

– 50 gr. cacao

zahărul + margarina + oule întregi + cacaoa se pun pe foc mic mestecînd mereu.                                                                        după cîteva clocote se răstoană în această compoziție biscuiții pisați nu prea mărunt (deci praf și bucăți mici). Totul se răstoarnă pe un plastic. Se tasează f. bine dîndu-se o formă prelungă și rotundă. Eu le-am pus în formele potrivită și mică, apoi rămîn în frigidaire pînă la consumarea totală.

 Fata de pension în postura de mamă. Gustul de acasă se regăsește și în scrisorile trimise către Oana, fiica ei.

Comentarii